Een milieu probleem. Of toch niet….

Ik lees het op veel plaatsen op het internet. De halve wetenschap is ermee bezig. Het staat op zo’n beetje iedere politieke agenda. En iedereen weet het. HET KLIMAAT VERANDERT. Ja, en wij de mensen zijn er de oorzaak van, geloven velen. Maar het belangrijkste is, wat vinden we ervan en wat gaan we eraan doen.

Persoonlijk geloof ik dat we een hele grote rol spelen in het ‘over-gebruik’ van de middelen op aarde. En ik kan me er iets bij voorstellen dat dit bijdraagt aan de klimaat veranderingen waar we mee worden geconfronteerd. Is dit erg voor de aarde? Is dit erg voor het hele ecosysteem en de mensheid? Ik denk wel dat het niet goed is, maar de wereld vergaat niet. Véél belangrijker vind ik het volgende:

Wij gebruiken te veel. Wij kopen-hebben-dumpen. We moeten meer respéct hebben voor de materialen die wij gebruiken waardoor we zo’n mooi leven hebben op deze planeet. Het is niet erg om iets te gebruiken… te lenen (van de aarde)…., als we het maar weer in dezelfde staat teruggeven. Als je iets van iemand anders leent vind je dat meer dan normaal, maar als het een collectieve activiteit betreft voelen we deze verantwoordelijkheid niet.

OK, dat kan de politiek dan oplossen (zeggen velen). Die zijn er voor het collectief. Nee!!!….Ja, de politiek is er voor het collectief, maar niet alles kunnen ze oplossen. Respect begint bij jezelf. Bij mijzelf. We moeten zelf beginnen met een verandering. Terug in een lemen hutje op de hei je eigen groenten verbouwen en eten, weg die TV, smartphone, tablet en koelkast…… Nee, dat is niet nodig.

De ontwikkeling en de techniek heeft ons heel ver gebracht. Alleen wij, de mensheid, is doorgeschoten in de consumptie ervan. De nieuwe ontwikkelingen en techniek kunnen ons juist helpen. Ons helpen alleen te gebruiken wat we nodig hebben. En als we iets niet nodig hebben, dan te zorgen dat het door anderen kan worden her-gebruikt of dat het voor iets anders kan worden gebruikt. En als het dan niet meer bruikbaar is, dan wordt het netjes teruggegeven (gerecycled).

Reduce, Re-use en Recycle, dat zijn in mijn ogen de toverwoorden in een beter gebruik van alles wat we gebruiken. En laat de techniek ons daar lekker een handje in helpen. Daar gaat deze blog over. Maak er gebruik van en geef je reactie.


Reduce.001Re-useRecycle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s