Meer…meer…meer!!!

ReducerenWe zijn altijd maar gewend: Meer…meer…meer! Een huis met meer ruimte. Een grotere auto. Een grotere TV. Meer geld op de bankrekening en ga zo maar door. Ik zeg: “Minder…minder…minder”. En dan heb ik het niet over bevolkingsgroepen. Nee, met sommige middelen kunnen we ook met minder af. En we kunnen ook vaak slimmer met onze zaakjes omgaan, waardoor we bijvoorbeeld minder energie gebruiken. Daarnaast zorgt de technische vooruitgang ook voor beter producten die minder energie gebruiken. Kortom: minderslimmer en beter. Maar… gebruik wel wat je nodig hebt. Je hoeft niet op een houtje te bijten.

Minder

Als we het hebben over minder. Kunnen we bijvoorbeeld iets minder lang douchen of de kraan wat minder ver open zetten. Hiervoor kun je makkelijk zelf een waterbespaarder in je kraan leggen. Voor een paar euro bespaar je al heel veel. De verwarming kan ook best een graatje lager. Dan doen we toch een trui aan in huis i.p.v. een t-shirts.

Slimmer

Soms kan het ook gewoon slimmer. Als we niet thuis (of op kantoor) zijn kan de thermostaat ook best uit. Je kunt eenvoudig een slimme thermostaat (laten) installeren. Als je overdag vooral in de woonkamer woont, kun je de radiatoren in de slaapkamers best uitzetten.

Beter

De ontwikkeling staat niet stil. Veel apparaten die wij gebruiken gaan erop vooruit als het gaat over het gebruik van energie. Het kan dus veel schelen om hier goed op te letten. Hier volgen een voorbeelden. Dat scheelt veel CO2 uitstoot, maar ook veel in de portemonnee.

  • TV met beeldbuis            200-300 Watt
  • LED TV                           50-150 Watt

Door minder, slimmer en beter met middelen om te gaan reduceren we het gebruik hiervan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s