Voor het stoken …. de winkel uit.

4bf581d9cc5811e8fd52c1d3744ab1bdIk ben eens samen met m’n vrouw gaan winkelen. Unieke ervaring kan ik je vertellen. Nee, niet omdat ik niet zo vaak ga winkelen, maar vanwege die open deuren. Buiten was het net 1 graden boven nul, maar toch stonden de deuren van bijna alle winkels open. En dan heb je het niet over kleine deuren. Nee veel deuren bestrijken zo ongeveer de halve voorgevel van de winkel.

Bij de broekenwinkel waar we naartoe gingen maakte ik een praatje met de bediende. Ik vroeg haar waarom de deuren openstonden. “Tja, anders komen de klanten niet naar binnen”, zei ze. Ik vertelde haar dat ik het als klant juist erg goed zou vinden als de deur wél dicht staat. Ik vroeg haar ook of ze enig idee had hoeveel het haar zou betalen op jaarbasis. Ze had geen idee, en was verbaasd met de uitkomst van mijn eenvoudige rekensom. Mogelijk wel 500,- tot 2000,-. Ze werd toch wel even wakkergeschud en ging het aankaarten bij de manager. Bij een paar andere winkels stelde ik ook dezelfde vragen. Antwoord: “Ja, dat zijn wij zo gewend. Iedereen doet het. Ik moet de deur open doen van de baas. We doen het altijd al zo. Anders komen er geen klanten binnen.”

Het is me wel duidelijk, we hebben hier te maken met een collectief probleem. Iedereen doet het, de deuren open houden, dus als ik het niet doe, val ík buiten de boot (van de klanten).

“Het warmteverlies door een open winkeldeur van 3 x 2 meter die het hele jaar geopend blijft, kost circa € 3000 per jaar. Als de deur alleen open staat als het buiten warmer is dan 5 graden, dan worden de kosten gehalveerd. Als het een koude winter is ligt dit percentage natuurlijk nog veel hoger.”

Gelukkig zijn er inmiddels al meerdere winkelketens en gemeenten die het lef hadden om het wel te proberen, en met succes. Er kwam geen klant minder binnen. Het werd juist heel erg gewaardeerd door de klanten.

Wat kan ik als winkelier doen (in volgorde van effect):

  1. De deur b.v. onder de 5 graden gewoon dicht doen.
  2. Automatische schuifdeuren aanschaffen.
  3. Draaideuren of deursluis aanschaffen.

Zie hier een paar voorbeelden en nuttige informatie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s