Hoeveel auto’s heb jij…..

….stil staan?

OOTOO in Bergen op Zoom
deel-OOTOO in Bergen op Zoom

Tja, sta daar maar eens bij stil. Een groot deel van de Nederlanders, wel 35%, heeft twee auto’s of meer. En die auto’s staan gemiddeld ook nog eens 23 uur per dag stil. Menig onderneming zou zich achter zijn of haar oren krabben als de productiemiddelen zo’n lage efficiëntie hebben. Maar we zijn er met z’n allen zo aan gewend om een of meer auto’s voor de deur te hebben staan, dat we het heel gewoon vinden.

Toch kunnen we voor veel van onze dagelijkse bezigheden niet zonder de auto. Voor 4 op de 10 verplaatsingen hebben we hem gewoon nodig. Maar is een auto bezitten nou echt noodzaak en leuk? De auto wassen en onderhouden, hem naar de garage brengen, om nog maar te zwijgen over de kosten. Een kleine auto kost inclusief verzekering, onderhoud, wegenbelasting, afschrijving en brandstof al zeker 250,- per maand. En dan komt er het parkeer- probleem in de wijk nog eens bij.

Dat kan anders

Tegenwoordig kan dat ook heel anders. Er is inmiddels een trend ingezet van bezit naar gebruik. De heilige koe is zo heilig niet meer. Veel mensen realiseren zich dit. De verwachting is dat de komende 5 jaar het aantal autoloze huishoudens met 20% toeneemt. Als je twee auto’s hebt en je hebt er eigenlijk maar 1 1⁄2 nodig, dan valt er immers iets te verbeteren.

Deelauto’s

Als je met meerdere buren (particulier of zakelijk) auto’s deelt, dan scheelt dat veel ruimte, veel kosten en veel CO2-uitstoot. Want vergis je niet wat het kost om een auto te produceren. Meer informatie daarover kun je hier lezen. Met andere woorden, hoe minder auto’s, hoe minder milieubelasting. De auto-deel-projecten schieten als paddestoelen uit de grond. En vooral in Nederland doen we het erg goed.

Een van die voorbeelden is de deelOOTOO die in Bergen op Zoom is gestart. Dit project is gestart naar aanleiding van een parkeerprobleem op de Bergse Plaat. Natuurlijk kunnen er meer parkeerplaatsen worden gecreëerd door groen op te offeren, maar zeg nou zelf: Waar is de wijk beter mee af? Via een app op je smartphone kun je een vrije auto, die nooit ver van je huis geparkeerd staat, zoeken en boeken, je rekent heel gemakkelijk af en instappen en rijden maar.

Wat kan je zelf doen

  • Maak samen met een aantal buren gebruik van een of meerdere auto’s. Kijk bijvoorbeeld op www.deelauto.nl
  • Je kunt ook geen auto aanschaffen en gebruik maken van bijvoorbeeld: SnappCar, MyWheels, WeGo, Car2GodeelOOTOO of een van de andere paddenstoelen.
  • Je kunt ook gewoon carpoolen of de fiets pakken natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s